Φίλτρο DPF

Τι σημαίνουν τα αρχικά DPF?

Diesel Particulate Filter

Στην γλώσσα μας το λέμε Φίλτρο Κατακράτησης Μικροσωματιδίων Aιθάλης.Το φίλτρο λοιπόν αυτό, τοποθετείτε σε όλους τους κινητήρες DIESEL απο το 2009 και μετά περίπου (προδιαγραφών Euro 5). Δουλειά του είναι, να κρατά τα μικροσωματίδια που παράγονται από την καύση του πετρελαίου πριν αυτά περάσουν στο περιβάλλον.

Όπως κάθε φίλτρο έτσι και τα Φίλτρα Μικροσωματιδίων Πετρελαίου, χρειάζονται να καθαρίζονται τακτικά για να λειτουργούν κανονικά. Αυτό γίνεται μέσω της διαδικασίας της αναγέννησης, η οποία αυξάνει τα πετρέλαια στο θάλαμο καύσης για να σηκώσει τη θερμοκρασία των καυσαερίων ώστε να καθαριστεί το DPF, αφήνοντας πίσω τη στάχτη της καμμένης αιθάλης.

Η αναγέννηση γίνεται αυτόματα όταν το αυτοκίνητο κινείτε καθώς ταξιδεύται. Επειδή όμως τα αυτοκίνητα δεν ταξιδεύουν μόνο στις Εθνικές οδούς και μάλιστα γρήγορα, τα εργοστάσια έχουν προβλέψει να υπάρχει και ενεργή αναγέννηση του φίλτρου από τον εγκέφαλο ο οποίος αναλαμβάνει αυτόματα να κάνει την διαδικασία αναγέννησης (Το καταλαβένουμε απο της υψηλες στροφές του κινητήρα, τον άσπρο καπνό απο την εξάτμηση).

Επισης υπάρχουν στο εμπόριο κάποια πρόσθετα καυσίμου, που βοηθούν την ανάφλεξη των σωματιδίων μέσα στο φίλτρο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες καυσαερίων με αποτέλεσμα οι αναγεννήσεις να είναι ευκολότερες και αποτελεσματικότερες.

Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αναγέννηση (ανάβει το προειδοποιητικό λαμπάκι στο ταμπλό το οποίο δείχνει ότι το φίλτρο είναι μερικώς μπλοκαρισμένο) το φίλτρο γεμίζει με σκόνη αιθάλης και εμφανίζονται τα προβλήματα.

Αυτά μπορεί να είναι πρόβλημα στο τούρμπο του κινητήρα αφού τα καυσαέρια δεν μπορούν να φύγουν απο το μπλοκαρισμένο φίλτρο. Ακόμη, θα παρατηρήσουμε αυξημένη στάθμη λαδιών αφού το κάρτερ γεμίζει με άκαυτο πετρέλαιο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στη μείωση της τριβής των πιστονιών στην επαφή τους με το μπλοκ του κινητήρα. Τέλος, το πιο συμαντικό απο όλα είναι η πιθανότητα φωτιάς αφού το μπλοκαρισμένο φίλτρο, προκαλεί υπερθέρμανση στην εξάτμιση.

Καλό είναι να μην αγνοήσουμε την ένδειξη για μπλοκαρισμένο φίλτρο, πρέπει να καθαρίσουμε η ακόμη και να αντικαταστήσουμε το φίλτρο σε ένα συνεργείο.